Πάπιγκο
Το Πάπιγκο ανήκει στο δήμο του Δυτικού Ζαγορίου και μαζί με το Μικρό Πάπιγκο αποτελούν μια μικρή κοινότητα. Είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Τύμφη με υψόμετρο 960 μέτρων. Ο οικισμός του Πάπιγκου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος λόγω του ότι αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.
Λίγα ιστορικά στοιχεία για το Πάπιγκο
Για πρώτη φορά βρίσκουμε αναφορά για το Πάπιγκο σε ένα χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’, το 1325. Η περιοχή του Δυτικού Ζαγορίου αλλά και γενικότερα τα χωριά του Ζαγορίου γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη από το 15ο έως και τον 17ο αι. Μάλιστα το 1780 γίνεται αναφορά για την ύπαρξη και λειτουργία ελληνικού σχολείου. Παραχωρήθηκαν προνόμια που αφορούσαν θρησκευτική και διοικητική αυτονομία, διατηρήθηκαν από όλους τους σουλτάνους και καταργήθηκαν το 1868.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οι κάτοικοί του συνέβαλλαν σημαντικά στην απελευθέρωση της περιοχής και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της περιοχής τους.
Αξιοθέατα
Το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκονται πολύ κοντά στο Φαράγγι του Βίκου και μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου- Αώου. Η φύση είναι μαγευτική και αιχμαλωτίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Το χρώμα της βλάστησης αλλάζει ανάλογα με την εποχή του έτους και προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.
Αστράκα
Εντυπωσιακή εικόνα προσφέρει ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας που αποτελεί μια από τις κορυφές της Τύμφης με υψόμετρο 2.436 μ.. Λέγεται πως το όνομά της σημαίνει «σκεπή» και πιθανότατα δόθηκε επειδή στέκεται σαν σκεπή, πάνω από το χωριό. Για να φτάσεις στη συγκεκριμένη κορυφή πρέπει να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι που ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο.
Δρακόλιμνη
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων. Το όνομά της οφείλεται στο δράκο, ένα μυθικό ον, το οποίο λέγεται ότι κατοικούσε στη συγκεκριμένη λίμνη και βρισκόταν σε μια μόνιμη διαμάχη με έναν άλλο δράκο που ζούσε στο Σμόλικα. Με το όνομα Δρακόλιμνη αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου.
Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τον αλπικό Τρίτωνα που ζει στα νερά της. Πρόκειται για ένα αμφίβιο με μήκος 8 – 12 εκ. με γκρίζα – καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Θεωρείται σπάνιο είδος και προστατεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.
Ρογκοβό
Βρίσκεται ανάμεσα από τους δύο οικισμούς του Πάπιγκου και είναι οι γνωστές μας κολυμπήθρες που οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν και «οβίρες». Περίπου 500 μ. πριν το Μικρό Πάπιγκο, στην αριστερή πλευρά, θα δείτε το ρέμα του Ρογκόβου. Μια ξύλινη πινακίδα θα σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τις κολυμπήθρες. Αφού αφήσετε τον δρόμο ακολουθήστε το μονοπάτι και σε 2΄-3΄ θα βρεθείτε μπροστά στις πρώτες οβίρες. Στο σημείο αυτό το ρέμα γίνεται πιο στενό και μετατρέπεται σε ένα μικρό φαράγγι. Αν περπατήσετε για 10 λεπτά ακόμη, με μεγάλη προσοχή βέβαια καθώς οι βράχοι γίνονται όλο και πιο ολισθηροί, θα αντικρίσετε ένα μαγευτικό τοπίο. Μοιάζουν με μικρές λιμνούλες και το καλοκαίρι, ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στα δροσερά νερά τους. Σύμφωνα με διηγήσεις των ντόπιων κατοίκων ακόμη και ο ίδιος ο Αλή Πασάς δροσιζόταν στα νερά τους το καλοκαίρι.
Γέφυρα Αρίστης – Πάπιγκου
Η συγκεκριμένη γέφυρα βρίσκεται μετά το χωριό Αρίστη και πριν αρχίσουν οι ανηφόρες για την κοινότητα του Πάπιγκου. Κατασκευάστηκε το 1923, σύμφωνα με μια λίθινη πλάκα που βρίσκεται στα θεμέλιά της. Είναι ένα μονότοξο γεφύρι, μονής κυκλοφορίας και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση. Ο ποταμός Βοϊδομάτης είναι πεντακάθαρος και μπορείς κατά μήκος του να ακολουθήσεις πολλά μονοπάτια. Έχοντας τη συγκεκριμένη γέφυρα ως ορμητήριο μπορείς να οργανώσεις πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, rafting, κολύμπι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και να απολαύσεις ένα μικρό γεύμα στα ξύλινα τραπεζάκια που είναι διάσπαρτα.
Που να φάτε και να μείνετε
Όλη η κοινότητα του Πάπιγκου είναι γεμάτη από ταβέρνες και γλυκοπωλεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το γούστο ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Μπορείς να γευθείς ντόπια κρέατα, γαλακτοκομικά, ηπειρώτικες πίτες και γλυκά συνοδευόμενα πάντοτε από τοπικό τσίπουρο και κρασί.
Παράλληλα η κοινότητα είναι διάσπαρτη από μικρούς και μεγαλύτερους ξενώνες που οι οικοδεσπότες κάνουν τα πάντα προκειμένου να προσφέρουν μια ζεστή φιλοξενία που θα κάνει τη διαμονή σας άνετη και ευχάριστη αντάξια της φήμης της περιοχής.
Πως θα έρθετε
Οδικώς μπορείτε να φθάσετε στο Ζαγόρι με το αυτοκίνητό σας μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων από το Καλπάκι ή τη Μεταμόρφωση (Καρυές). Μετά το χωριό Καλπάκι, στο 38ο χλμ. στρίβετε δεξιά ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Μεσοβουνίου – Αρίστης – Παπίγκου. Συνολική απόσταση από τα Ιωάννινα: 59 χλμ. (1 και 15΄ περίπου). Ο δρόμος είναι επαρχιακός γι’ αυτό θα πρέπει να επιδεικνύετε μεγάλη προσοχή κατά την οδήγηση. Κατά τους χειμερινούς μήνες αρκετά σημεία δεν τα βλέπει ο ήλιος και πιάνουν πάγο. Τέλος, καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνται τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες, δεν είναι λίγες οι φορές που θα συναντήσετε στους δρόμους διάφορα οικόσιτα αλλά και άγρια ζώα!
Χιλιομετρικές αποστάσεις:
από Αθήνα (μέσω γέφυρας Ρίου): 471.03 km. Εκτιμώμενος χρόνος : 5ω:54λ
από Θεσσαλονίκη: 321.64km. Εκτιμώμενος χρόνος : 4ω:04λ
Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο από τη Red Fox Car Rental για να φτάσετε στον προορισμό σας και επωφεληθείτε από τις προσφορές μας!
Comments (0):